Hvidsten

 • Pris pr. person

  Henvend dig til Skave Turistfart

 • Varighed

  1 dag

 • Destination

  Hvidsten, Danmark

 • Bestilling

  Tlf.: 97 46 80 55
  eller på hjemmesiden

afgange

 • Hele året
  - alle årets dage

Opsamling

Efter aftale

Program

Vi kører nordpå mod Hvidsten Kro. Vi stopper undervejs og nyder et smurt rundstykke og en kop kaffe ved bussen. Ved kroen står pensioneret historielærer og lokalhistoriker Hans Nejsum klar til at tage os med rundt i området i et par timer. Vi starter i Spentrup, hvor vi ser kirken fra 1100-tallet. Vi hører om kirkens præst og forfatteren Steen Steensen Blicher, og får begyndt på historierne om folkene fra Hvidsten-gruppen, som gik i døden for det de    troede på. Kirken er bygget i 1100-tallet og består af romansk kor og skib med sengotisk tårn i vest i kirkens halve bredde og et våbenhus mod syd fra begyndelsen af 1800-tallet.

Hvidstengruppen er en af de mest kendte modstandsgrupper under den tyske besættelse af Danmark med kroejer Marius Fiil som leder og flere af hans børn og svigerbørn som medlemmer. Den var særdeles aktiv i april-maj 1943 og var en medvirkende årsag til den optrapning af modstandskampen, der fandt sted henover sommeren 1943. Gruppen blev afsløret og arresteret af Gestapo i marts 1944, hvad der i juni 1944 førte til henrettelsen af otte af gruppens 14 medlemmer. Siden har gruppen haft ikonisk status i den danske modstandskamp.

Herefter videre til Mustard Point, hvor vi får fortalt om blandt andet modtagerarbejdet på nedkastningsstedet, distributionen af våben og sprængstof og afsløringen af Hvidstengruppen, den spændende historie om, hvordan Hvidstengruppen modtog bl.a. våben, ammunition og sprængstoffer til modstandskampen på Mustard Point lige uden for Hvidsten, hvordan de mange våben, som Hvidstengruppen modtog i 1943-44, blev fordelt i Jylland som bogpakker fra en lokal boghandel og ikke mindst den barske historie om hvordan Hvidstengruppen blev afsløret af en stikker.  Dernæst videre langs den smukke Mariager fjord, som er med sine ca. 35 km (42 km i strømrenden) Danmarks længste fjord, til den hyggelige gamle købstad Mariager. Mariager har, ud over den idylliske bymidte med bindingsværksbygninger og de brostenbelagte gader, også en lang og interessant historie som Danmarks mindste købstad.

I løbet af dagen, får vi den dramatiske historie om, hvad der skete med medlemmerne af Hvidstengruppen, efter de blev taget til fange af tyskerne. Hans Nejsum er en fremragende fortæller og kommer med mange under-holdende anekdoter om Hvidstengruppen.  

Ved Hvidsten Kro viser lokalguiden de vigtigste steder for Hvidsten Gruppens aktiviteter. Vi besøger blandt andet Mindelunden, hvor der er mulighed for at reflektere over den gribende historie.  Herefter går vi tilbage til kroen, hvor vi får serveret Kroens berømte æggekage, der stadig bliver lavet som under 2. verdenskrig, mens lokalguiden fortæller videre om familien Fiil og de øvrige modstandsfolk. Vi afslutter med kaffe på kroen.

 


Inklusiv

✓ Kørsel i 4 stjernet bus

✓ Smurt rundstykke med kaffe

✓ Frokost på Hvidsten Kro

✓ Lokalguide Hans Nejsum

✓ Kaffe på Hvidsten Kro

✓ Bidrag til Rejsegarantifonden samt alle

      lovpligtige skatter og afgifter

 

Joomla SEF URLs by Artio
 
Kontakt
 • Adresse:
  Viborgvej 248, 7500 Holstebro

  Tlf:
  97 46 80 55

  E-mail:
  This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.