Hvidsten Gruppen -
I fodsporerne på frihedskæmperne

  • Pris pr. person

    Medlemspris: kr. 545,00

  • Varighed

    1 dag

  • Destination

    Hvidsten, Danmark

  • Bestilling

     

    Skave Turistfart

    Tlf.: 97 46 80 55
    eller på mail This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

afgange

  • 25. maj 2021

Opsamling

  • kl. 07.20

    Skave

  • kl. 07.40

    Holstebro banegård

  • kl. 08.30

    Skive Folkeblad

Kom helt tæt på Hvidsten Gruppens aktiviteter på denne spændende tur med fokus på 2. verdenskrig med den kendte lokalhistoriker Hans Nejsum. Nyd den berømte æggekage med flæsk og purløg, som Hvidsten Kro har været kendt for i mands minde, serveret med deres egen grove sennep og naturligvis rugbrød.

Program

Efter endt opsamling kører vi nordpå mod Hvidsten Kro. Vi stopper undervejs og nyder et smurt rundstykke og en kop kaffe ved bussen. Ved kroen står pensioneret historielærer og lokalhistoriker Hans Nejsum klar til at tage os med rundt i området i et par timer. Vi starter i Spentrup, hvor vi ser kirken fra 1100-tallet. Vi hører om kirkens præst og forfatteren Steen Steensen Blicher, og får begyndt på historierne om folkene fra Hvidsten-gruppen, som gik i døden for det de troede på. Kirken er bygget i 1100-tallet og består af romansk kor og skib med sengotisk tårn i vest i kirkens halve bredde og et våbenhus mod syd fra begyndelsen af 1800-tallet.

Hvidstengruppen er en af de mest kendte modstandsgrupper under den tyske besættelse af Danmark med kroejer Marius Fiil som leder og flere af hans børn og svigerbørn som medlemmer. Den var særdeles aktiv i april-maj 1943 og var en medvirkende årsag til den optrapning af modstandskampen, der fandt sted henover sommeren 1943. Gruppen blev afsløret og arresteret af Gestapo i marts 1944, hvad der i juni 1944 førte til henrettelsen af otte af gruppens 14 medlemmer. Siden har gruppen haft ikonisk status i den danske modstandskamp.

Herefter videre til Mustard Point, hvor vi får fortalt om blandt andet modtagerarbejdet på nedkastningsstedet, distributionen af våben og sprængstof og afsløringen af Hvidstengruppen, den spændende historie om, hvordan Hvidstengruppen modtog bl.a. våben, ammunition og sprængstoffer til modstandskampen på Mustard Point lige uden for Hvidsten, hvordan de mange våben, som Hvidstengruppen modtog i 1943-44, blev fordelt i Jylland som bogpakker fra en lokal boghandel og ikke mindst den barske historie om hvordan Hvidstengruppen blev afsløret af en stikker. Dernæst videre langs den smukke Mariager fjord, som er med sine ca. 35 km (42 km i strømrenden) Danmarks længste fjord, til den hyggelige gamle købstad Mariager. Mariager har, ud over den idylliske bymidte med bindingsværksbygninger og de brostenbelagte gader, også en lang og interessant historie som Danmarks mindste købstad.

I løbet af dagen, får vi den dramatiske historie om, hvad der skete med medlemmerne af Hvidstengruppen, efter de blev taget til fange af tyskerne. Hans Nejsum er en fremragende fortæller og kommer med mange underholdende anekdoter om Hvidstengruppen. Ved Hvidsten Kro viser lokalguiden de vigtigste steder for Hvidsten Gruppens aktiviteter. Vi besøger blandt andet Mindelunden, hvor der er mulighed for at reflektere over den gribende historie. Herefter går vi tilbage til kroen, hvor vi får serveret Kroens berømte æggekage, der stadig bliver lavet som under 2. verdenskrig, mens lokalguiden fortæller videre om familien Fiil og de øvrige modstandsfolk.

Vi afslutter med kaffe på kroen. Efter et par timer på og omkring kroen, siger vi på gensyn og er klar til at køre hjemad. Forventet hjemkomst kl. 17-18.00.

Inklusiv

✓ Kørsel i 4 stjernet bus

✓ Smurt rundstykke og morgenkaffe

✓ Lokalguide

✓ Frokost på Hvidsten Kro, æggekage

✓ Eftermiddagskaffe på Hvidsten Kro

✓ Bidrag til rejsegarantifonden samt alle lov-pligtige skatter og afgifter

Joomla SEF URLs by Artio
 
Kontakt
  • Adresse:
    Viborgvej 248, 7500 Holstebro

    Tlf:
    97 46 80 55

    E-mail:
    This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.